ПДВ. Знаки після коми в показниках графи 7 податкової накладної: скільки їх має бути?

Друк

Знаки після коми в показниках графи 7 податкової накладної: скільки їх має бути?

Підприємство відвантажило покупцю велику партію товару. Ціна за одиницю такого товару без ПДВ має більше двох знаків після коми. Як правильно в цьому випадку заповнити графу 7 податкової накладної? Чи можна навести тут показник, наприклад, із чотирма знаками після коми? Інакше його округлення до двох знаків після коми призведе до неточного результату в графі 12 податкової накладної.

(м. Сімферополь)

 

Питання заповнення податкової накладної з 1 березня 2014 року регулює Порядок № 10. Давайте подивимося, що він говорить із приводу заповнен­ня графи 7. Відкриваємо п.п. 6 п. 14 цього Порядку. У ньому зазначено, що до графи 7 заносять ціну постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ. При цьому таку графу заповнюють у гривнях із копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

І хоча в Порядках № 969 і № 1379, що йому передували, не було прописано, в яких саме одиницях у податковій накладній виражають значення графи «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ», було теж зрозуміло, що тут повинні фігурувати саме гривні з копійками.

А як же інакше? Адже грошовою одиницею України є гривня, що дорівнює 100 копійкам. Це встановлено ст. 99 Конституції України від 28.06.96 р. № 254к/96-ВР, ст. 1 Указу Президента України «Про грошову реформу в Україні» від 25.08.96 р. № 762/96 та ст. 32 Закону України «Про Національний банк України» від 20.05.99 р. № 679-XIV.

Особливий статус гривні як грошової одиниці України підкреслюють також п. 3.3 Закону України «Про платіжні системи і переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III і ст. 192 ЦКУ. Вони визначають гривню як єдиний законний платіжний засіб в Україні. Гривня приймається всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для здійснення переказів та розрахунків. Тобто такі перекази та розрахунки виражають у цілих гривнях і копійках (сотих частинах гривні).

Що це означає? А те, що графи 7 — 12 податкової накладної потрібно заповнювати у гривнях, зазначаючи цифрове значення, яке має не більше двох знаків після коми. Це неодноразово підкреслювали контролери у своїх консультаціях у підкатегорії 101.19 БЗ.

Виняток, на думку міндоходівців, становлять лише ціни (тарифи), затверджені відповідними рішеннями Уряду. У такій ситуації в графі 7 податкової накладної можна наводити значення з більшою кількістю знаків після коми. Яскравий приклад цього — тарифи на відпуск електроенергії.

Утім, нам здається, не буде помилкою, якщо підприємство через специфіку своєї діяльності до графи 7 податкової накладної впише показник ціни постачання одиниці товару, який має більш ніж два знаки після коми. Це цілком виправдано, наприклад, у сфері поліграфії, коли ціна на друкування одного аркуша встановлюється залежно від накладу друкованої продукції. Та й у ситуації, коли ціна товару прив’язана до курсу гривні щодо інвалюти (говоримо про імпортований товар), також часто доводиться оперувати цифрами з кількома знаками після коми. До речі, «ціна» на одиницю інвалюти у гривнях теж установлюється з кількома знаками після коми.

Отже, нічого неприродного у великій кількості знаків після коми у вартісних показниках податкової накладної ми не бачимо. Тим більше, якщо ваше програмне забезпечення дозволяє робити саме так і в цьому дійсно є необхідність.

Думаємо, не повинно бути претензій до таких податкових накладних і з боку міндоходівців. Особ­ливо це стосується покупців. Адже не секрет, що перевіряючі часто загрожують їм «зняти» податковий кредит унаслідок «неправильно» оформлених продавцем податкових накладних.

Боятися цього не варто. Ви цілком можете відстояти свої права. Достатньо лише звернутися до усталеної в судовій практиці позиції, згідно з якою незначні недоліки в заповненні податкової накладної не роблять її недійсною. А Дніпропетровський окружний адміністративний суд у постанові від 07.06.2013 р у справі № 804/5209/13-а. навіть прямо заявив про те, що Порядком № 1379 не визначена конкретна кількість знаків після коми у графі 7 податкової накладної. Щоправда, у п.п. 2 п. 2 Порядку № 10, який діє з 01.03.2014 р., тепер уточнено, що всі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються у гривнях з копійками. Але стосовно графи 7, нам здається, можна зробити виняток.

А якщо ваше програмне забезпечення в автоматичному режимі округлює значення до двох знаків після коми, то і тут можна знайти вихід. Установіть ціну не за одну одиницю товару, а, наприклад, за 1000. У цьому випадку при продажу 500 одиниць ви у графі 5 «Одиниця виміру товару/послуги» податкової накладної просто впишете «1000 шт.», а у графі 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» — «0,5».

Важливо лише пам’ятати: вартісні показники податкової накладної повинні відповідати показникам, зафіксованим у рахунку, видатковій накладній або інших первинних документах, які видав вам постачальник або які ви видасте покупцю. Тоді у вас все зійдеться!

 

Наталя Білова, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі