Військовий збір: найважливіше

Друк

Із 3 серпня 2014 року в Україні Законом № 1621* запроваджено військовий збір. Ним обкладатимуть доходи фізичних осіб. Запровадження збору стало, напевно, найбільш обговорюваною темою серед бухгалтерів. Адже розраховувати, утримувати та сплачувати збір необхідно вже просто зараз. У таку хвилину ми не могли залишитися осторонь. Сьогодні пропонуємо вашій увазі оглядову статтю щодо військового збору.

Лілія Ушакова, податковий експерт

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» від 31.07.2014 р. № 1621-VII.

На початку статті для зручності наведемо витяг із Закону № 1621, який «дав життя» військовому збору.

«161. Тимчасово, до 1 січня 2015 року, встановлюється військовий збір.
1.1. Платниками збору є особи, визначені пунктом 162.1 статті 162 цього Кодексу. 1.2. Об’єктом оподаткування збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри. 1.3. Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного підпунктом 1.2 цього пункту. 1.4. Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому статтею 168 цього Кодексу, за ставкою, визначеною підпунктом 1.3 цього пункту.
1.5. Відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) збору до бюджету є особи, визначені у статті 171 цього Кодексу. 1.6. Платники збору зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначені статтею 176 цього Кодексу».

Поява нового платежу, як правило, викликає чимало запитань: хто зобов’язаний його сплачувати, на чиї плечі ляжуть витрати на сплату, що є об’єктом, у які строки сплачувати до бюджету, як звітувати? Військовий збір — не виняток. Щоб наші читачі були на вістрі проблеми, ми проллємо світло на запитання, на які можна відповісти вже зараз.

Платники збору

Платниками військового збору (далі - ВЗ) є платники ПДФО (п. 162.1, п.п. 1.1 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ**). До цієї дружної компанії потрапили:

фізичні особи — резиденти;

фізичні особи — нерезиденти, які одержують доходи із джерела їх походження в Україні;

податкові агенти, до яких п.п. 14.1.180 ПКУ віднесено юридичних осіб (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи), самозайнятих осіб, представництва нерезидентів — юридичних осіб, інвесторів (операторів) за угодою про розподіл продукції, які виплачують доходи фізособам.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Забігаючи наперед, зауважимо, що витрати зі сплати ВЗ ляжуть на фізосіб. Утримувати збір із доходів фізосіб та сплачувати його до бюджету повинні податкові агенти.

Об’єкт обкладення збором

Податкові агенти зобов’язані утримувати ВЗ із доходів, перелічених у п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (див. вище витяг із Закону № 1621).

Поговоримо детальніше про доходи, отримані за трудовими та цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД). Адже з ними ви зустрічаєтеся набагато частіше, ніж із виграшами.

Коло зарплатних виплат окреслити легше, а от із виплатами та винагородами за ЦПД усе складніше. Формально сюди можна «підтягнути» всі виплати за ЦПД. Саме тому за роз`ясненнями ми звернулися до фахівців фіскальної служби.

Почнемо з заробітної плати. Згідно п.п. 14.1.48 ПКУ заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв`язку з відносинами трудового найму. Причому до поняття «заробітна плата» для цілей ПКУ, крім звичних виплат, перелічених у п. 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, потрапляють:

лікарняні;

дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб за акціями чи іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, який передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів (п.п. 153.3.7 ПКУ).

Тобто їх суми також треба обкладати ВЗ.

Тепер про виплати за ЦПД, які потрапили до бази оподаткування ВЗ. З офіційного роз`яснення податківців(див. с. 46) випливає, що з усіх можливих виплат і винагород за ЦПД до бази оподаткування ВЗ потрапляють тільки виплати та винагороди за ЦПДу, за якими надаються послуги (виконуються роботи), тобто виплати та винагороди за договорами підряду та договорами про надання послуг. Виплати за іншими ЦПД (купівлі-продажу, оренди нерухомого майна тощо), а також виплати за цивільно-правовими договорами самозайнятим особам (у т. ч. фізособам-підприємцям) в межах здійснюваної ними господарської діяльності, не є об`єктом обкладення військовим збором.

Таким чином, крім виграшів, «під удар» ВЗ потрапляють зарплатні виплати, винагороди за ЦПД, за якими виконувались роботи (надавались послуги). База обкладення ВЗ та ставка збору

 

Одразу зауважимо, що в п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ відсутнє окреме положення щодо визначення бази обкладення ВЗ. Тому можемо стверджувати, що база обкладення ВЗ — це сума нарахованого доходу, зазначеного як об’єкт оподаткування. Тобто при визначенні бази обкладення ВЗ доходи, які є об’єктом обкладення ВЗ, не зменшують на суми утриманих із них ПДФО, ЄСВ, інших платежів, а також ПСП (за наявності права на неї). Наші висновки підтверджують податківці (див. роз`яснення на с. 46).

І ще один важливий момент. Якщо оподатковувані ВЗ виплати надають фізособі в негрошовій формі (наприклад, працівнику вручили подарунок до ювілею), то податковий агент має нарахувати дохід з урахуванням «натурального» коефіцієнта. Саме ця сума буде базою обкладення ВЗ. Порядок розрахунку «натурального» коефіцієнта див. на с. 46.

Ставка ВЗ установлена на рівні 1,5 % бази обкладення ВЗ (п.п. 1.3 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Розмір ставки єдиний і не залежить від розміру нарахованого платнику доходу.

Приклад 1. Працівнику в серпні 2014 року нараху­вали зарплату за фактично відпрацьований час 1000 грн., премію 200 грн., лікарняні 600 грн. та відпускні 1200 грн.

Для цілей ПКУ всі ці виплати — заробітна плата. Тому всі вони потрапили до бази обкладення ВЗ.

Визначимо базу обкладення ВЗ:

1000 + 200 + 600 + 1200 = 3000 (грн.).

Розрахуємо суму ВЗ:

3000 х 1,5 : 100 = 45 (грн.).

Приклад 2. Підприємство нарахувало фізособі винагороду за виконані роботи за ЦПД у розмірі 2600 грн. Акт виконаних робіт підписано 04.08.2014 р.

Дохід фізособи у вигляді винагороди за виконані роботи за ЦПД потрапив до переліку об’єктів обкладення ВЗ. Ураховуючи, що такий дохід нараховано після набрання чинності Законом № 1621, із суми винагороди потрібно утримати ВЗ.

База обкладення ВЗ дорівнює 2600 грн.

Сума ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету:

2600 х 1,5 : 100 = 39 (грн.).

Порядок та строки сплати ВЗ, звітність

Як зазначалося вище, ВЗ — це тимчасовий збір. Ним оподатковуються доходи, нараховані (надані, виплачені) фізособі в період із 3 серпня 2014 року до 1 січня 2015 року (п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, розд. III Закону № 1621). Нарахування, утримання та сплату (перерахування) збору до бюджету здійс­нюють в порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Відповідальними за нарахування (сплату) ВЗ є податкові агенти, тобто юридичні особи та самозайняті особи, які нараховують (виплачують) доходи, зазначені як об’єкт обкладення ВЗ. Податковий агент утримує ВЗ із суми доходу та за його рахунок (див. п.п. 168.1.1 і п.п. 1.4 п. 161 розд. IV ПКУ).

Граничні строки сплати ВЗ податковим агентом наведемо в таблиці.

Табл. Строки сплати ВЗ податковим агентом

Вид виплати

Строк перерахування ВЗ

Підстава (норма ПКУ)

Гроші отримано з банківського рахунка

Одночасно з отриманням грошей у банку

П.п. 168.1.2, п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ

Гроші перераховано в безготівковій формі на рахунок фізособи

Одночасно з перерахуванням грошей на рахунок

Виплата готівкою з каси*

Протягом банківського дня, наступного за днем виплати (нарахування, надання)

П.п. 168.1.4, п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ

Виплата в натуральній формі

Дохід нараховано, але не виплачено

Протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, у якому нараховано дохід

П.п. 49.18.1, п. 57.1, п.п. 168.1.5, п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ

* За рахунок грошових коштів, які не були отримані в банку на зазначені цілі, а надійшли до каси підприємства, наприклад, як виручка.

 

З 7 серпня 2014 року відкрито рахунки для зараху­вання надходжень до загального фонду державного бюджету по коду класифікації доходів бюджету 11011000 «Військовий збір ». Фактично податкові агенти з незалежних від них причин не взмозі були виконати вимоги ст. 168 ПКУ щодо необхідності сплати ВЗ при виплаті оподатковуваного доходу в період з 3 серпня 2014 року до моменту відкриття рахунків. Проте вони зобов’язані були утримати ВЗ із нарахованого (виплаченого) доходу, тобто відображати кредиторську заборгованість перед бюджетом. Після появи бюджетних рахунків для сплати ВЗ слід негайно перерахувати всі «борги» з ВЗ до бюджету.

Вважаємо, що в цьому випадку контролюючі органи не повинні застосовувати санкції за порушення порядку сплати ВЗ (оскільки дотримати порядок було неможливо з незалежних від платника причин, тобто відсутня його провина). І, звісно, кілька слів про звітність із ВЗ. Вона має бути! За усними роз’ясненнями податківців, для цих цілей найімовірніше «пристосують» Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. У цьому випадку звітувати з ВЗ будемо поквартально.

Перехідні моменти

У багатьох бухгалтерів виникає запитання: чи потрібно нараховувати та сплачувати ВЗ із доходів фізосіб, що нараховані до моменту набрання чинності п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, тобто до 03.08.2014 р., а виплачуються після цієї дати?

На нашу думку, ні. Доходи фізосіб оподатковуються в порядку, який діяв на момент їх нарахування. Закон № 1621, яким тимчасово запроваджено ВЗ, набрав чинності з 03.08.2014 р. А закони не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують чи скасовують відповідальність особи (ст. 58 Конституції України). Отже, утримувати ВЗ слід з оподатковуваних доходів, нарахованих починаючи із 3 серпня 2014 року.

Наприклад, якщо винагорода за виконані роботи за договором підряду була нарахована 28 липня 2014 року, а виплачена 18 серпня 2014 року, то при її виплаті ВЗ утримувати не потрібно. Адже в період її нарахування норми Закону № 1621 не діяли.

Водночас з відпускних, виплачених у липні 2014 року за дні відпустки, що припадають на серпень 2014 року (у тому числі й на 1, 2 серпня), а нарахованих у серпні, ВЗ утримати доведеться. Адже в бухгалтерському обліку вони будуть нараховані останнім днем серпня 2014 року, коли діяв ВЗ.

Ось так непомітно ми з вами дісталися до бухгалтерського обліку ВЗ.

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку розрахунки з ВЗ відображайте на субрахунку 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами». Для обліку цього збору доцільно завести окремий субрахунок другого порядку. За кредитом субрахунку 642 відображаєте утримання сум ВЗ із суми нарахованого доходу, оподатковуваного ВЗ (Дт 661 (685) — Кт 642), за дебетом — його сплату (перерахування) до бюджету (Дт 642 — Кт 311).

Приклад 3. Оклад бухгалтера із заробітної плати становить 2500 грн. Працівник відпрацював увесь місяць повністю. Сума зарплати за повністю відпрацьовану працівником першу половину серпня 2014 року дорівнюватиме 1375 грн. Ставка ЄСВ, установлена підприємству згідно з класом професійного ризику виробництва, становить 37,26 %.

Податковий та бухгалтерський облік операцій із нарахування та виплати зарплати за серпень 2014 року наведемо в таблиці на с. 21.

 

Дата

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума

Дт

Кт

22.08.2014

Перераховано ЄСВ (1375,00 х 37,26 : 100)

651

311

512,33

Перераховано ПДФО (1375,00 х 15 : 100)

641/ПДФО

311

206,25

Перераховано ВЗ (1375,00 х 1,5 : 100)

642

311

20,63

Перераховано зарплату за першу половину серпня 2014 року (аванс) на банківський рахунок працівника (1375,00 - 206,25 - 20,63)

661

311

1148,12

29.08.2014

Нараховано заробітну плату за серпень 2014 року

92

661

2500,00

Нараховано ЄСВ на суму зарплати за серпень 2014 року (2500,00 х 37,26 : 100)

92

651

931,50

Утримано ЄСВ із суми зарплати за серпень 2014 року (2500,00 х 3,6 : 100)

661

651

90,00

Утримано ПДФО із суми зарплати за серпень 2014 року ((2500,00 - 90,00*) х 15 : 100)

661

641/ПДФО

361,50

Утримано ВЗ із суми зарплати за серпень 2014 року (2500,00 х 1,5 : 100)

661

642

37,50

05.09.2014

Перераховано ЄСВ (931,50 + 90,00 - 512,33)

651

311

509,17

Перераховано ПДФО (361,50 - 206,25)

641/ПДФО

311

155,25

Перераховано ВЗ (37,50 - 20,63)

642

311

16,87

Перераховано працівнику на рахунок зарплату за другу половину місяця (2500,00 - 90,00 - 361,50 - 37,50 - 1148,12)

661

311

862,88

* Зверніть увагу, що згідно з п. 164.6 ПКУ при нарахуванні доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму ЄСВ, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму ПСП. Про ВЗ тут не зазначено ані слова. А отже, при визначенні бази обкладення ПДФО нараховану суму зарплати не можна зменшувати на суму утриманого ВЗ.

 

Впевнені, що наша стаття допоможе вам швидко розібратися з нововведенням. Ми, зі свого боку, зобов’язуємося максимально швидко інформувати вас про роз’яснення, надані контролюючими органами з питань нарахування, утримання та сплати ВЗ.

 

висновки



 
 
  • ВЗ — це тимчасовий збір. Ним обкладаються доходи, нараховані (надані, виплачені) фізособі в період із 3 серпня 2014 року до 1 січня 2015 року.

  • ВЗ обкладають заробітну плату, виплати та винагороди фізособам за виконані роботи (надані послуги) за ЦПД, виграші в державну й недержавну грошову лотерею та виграші гравців (учасників), отримані від організатора азартної гри.

  • Податкові агенти (юридичні та самозайняті особи) утримують та сплачують ВЗ за рахунок доходу фізособи. Тому до податкових витрат підприємства ВЗ не включають.

  • Ставка ВЗ встановлена на рівні 1,5 % бази обкладення ВЗ.

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі