ПДВ. Давальницькі операції за участю посередника: чи є ПДВ?

Друк

За договором комісії комітент доручає комісіонеру знайти третю сторону — переробника, укласти з ним договір та передати йому сировину на переробку. Надалі комітент очікує (від переробника через комісіонера) отримати вже виготовлену з цієї сировини готову продукцію. Як бути в цій ситуації із сировиною? Чи обкладати ПДВ (аналогічно договору комісії на продаж) передання сировини від комітента комісіонеру?

(м. Миколаїв)

 

Насамперед у цій ситуації проаналізуємо суть договірних відносин. Адже очевидно, що названий у запитанні посередницький договір комісії відрізняється від звичайного договору комісії на продаж.

Нагадаємо, що у стандартному випадку за договором комісії на продаж комітент доручає комісіонеру (який діє від свого імені, але за рахунок комітента) реалізувати (продати) товар, що належить комітенту, за винагороду. У цій же ситуації комітент не вимагає від комісіонера продати товар (сировину), а доручає йому передати свою сировину на переробку. Тобто знайти переробника сировини та, уклавши з ним договір на виконання робіт з переробки, купити роботи з переробки. Тому, по суті, у цьому випадку маємо справу не з договором комісії на продаж сировини, а з договором комісії на придбання робіт із переробки сировини. Тим більше, що надалі комітенту повертається виготовлена з цієї сировини готова продукція.

Зверніть увагу, що такий варіант договору комісії цілком можливий і має право на існування. Адже юридичні норми свідчать: за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або декілька правочинів від свого імені (ст. 1011 ЦКУ). У цьому ж випадку сторони просто домовилися, що правочин (ст. 202 ЦКУ) полягає не в реалізації товару (сировини) комітента, а в пошуку для комітента переробника та придбання в нього робіт із переробки. Отже, законодавчо підкріплена різноманітність правочинів у договорах комісії.

Тепер — до облікового боку запитання. Тут явно видно: ці операції не що інше як операції з давальницькою сировиною. Своя особливість у них тільки в тому, що до них ще «підключено» й посередника. Нагадаємо, що про правові моменти й облікові нюанси «українських» операцій із давальницькою сировиною ви вже могли дізнатися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 1 — 2, с. 20. А от давальницькі операції у сфері ЗЕД детально розглядалися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 66, с. 27 і № 68, с. 22.

Зараз тільки відзначимо головну особливість давальницьких взаємовідносин.

При переданні давальницької сировини в переробку право власності на сировину від замовника до переробника не переходить

Тому і власне операції з передання давальницької сировини та подальшого повернення виготовленої з неї готової продукції ніяк не впливають на облік сторін. Адже немає операції постачання (п.п. 14.1.191 ПКУ) — продажу сировини (готової продукції) не відбувається. А отже, немає й об’єкта ПДВ(!).

Про це говорять і податківці. Вони роз’яснюють: оскільки давальницька сировина є власністю замовника і при переданні її для переробки право власності на цю сировину до виконавця не переходить, то за операціями передання давальницької сировини виконавцю, а також при отриманні замовником готової продукції податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються (див. консультацію в підкатегорії 101.06 БЗ).

Усе це справедливо і для посередництва. Тут також і власне сировина, а потім і виготовлена з неї продукція, ні до кого у власність (ані до комісіонера, ані до переробника) не переходить. Вони, як і раніше, — власність комітента. Отже, за сировинною складовою, що циркулює від комітента через комісіонера до переробника (а надалі повертається власнику-комітенту у вигляді готової продукції), не виникає об’єкта ПДВ (ст. 185 ПКУ). Тому при переданні сировини комісіонеру (для її здавання на переробку) у комітента не виникає необхідності в нарахуванні податкових зобов’язань з ПДВ.

До того ж примітно, що власне «посередницький» п. 189.4 ПКУ вимагає нараховувати ПДВ щодо постачання товарів, яке здійснюється за посередництва. Але ж постачання в цьому випадку, як ми з’ясували, не здійснюється. Отже, оскільки передання у власність (тобто постачання) щодо сировини (готової продукції) врешті-решт не відбувається, на ПДВ-облік сторін такі операції із сировиною (готовою продукцією) ніяк не вплинуть.

Послуги з переробки — ось що буде в цьому випадку об’єктом оподаткування в податковому обліку сторін (за правилами посередницького п. 189.4 ПКУ, тобто загальними правилами оподаткування, що діють для посередництва). Детальніше про посередництво і договори комісії читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 10.

 

Людмила Солошенко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі