ПДВ. Якщо помилково завищили суму бюджетного відшкодування (неправильно розрахували оплачену частину)

Друк

Якщо помилково завищили суму бюджетного відшкодування (неправильно розрахували оплачену частину)

У декларації з ПДВ за грудень 2013 року ми помилково завищили суму бюджетного відшкодування (рядок 23). Заявили його в розмірі більшому, ніж потрібно. Через недогляд уключили до сплаченої частини ПДВ, який насправді не було сплачено постачальникам. Хоча суму податкових зобов’язань і податкового кредиту загалом задекларували правильно. Неточність виявили податківці під час камеральної перевірки і виключили з бюджетного відшкодування неоплачену суму. Чи можна знову включити таку суму до декларації, щоб потім заявити до відшкодування в разі оплати?

(м. Житомир)

 

У цьому випадку, декларуючи відшкодування, підприємство припустилося помилки: неправильно розподілило від’ємне значення між рядками 23 і 24 декларації (завищивши сплачену частину — показник рядка 23). І це одразу ж під час перевірки виявили податківці. Виявивши невідповідність у сплаченій частині, контролюючі органи надіслали платнику податкове повідомлення-рішення за формою «В3» (згідно з додатком 7 до Порядку № 1236)*. І тут у діях перевіряючих усе правильно. Адже в податківців із цього приводу своє «ЦВ»: у разі виявлення факту завищення заявленого бюджетного відшкодування (у тому числі через недотримання вимог п. 200.4 ПКУ в частині наявності фактичної оплати) у наданні такого бюджетного відшкодування (частково або в повній сумі) відмовляти, оскільки право на відшкодування в неоплаченій частині у платника податків відсутнє. А діяти так контролерам наказує п. 7.4 Регламенту № 522**. І далі його п.п. 7.5.3 прямо вимагає надіслати в цьому випадку платнику податкове повідомлення про відмову в наданні бюджетного відшкодування за формою «В3».

* Порядок направлення органами державної податкової служби податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну України від 28.11.2012 р. № 1236.

** Регламент опрацювання податкових декларацій з податку на додану вартість, за якими задекларовано від’ємне значення та/або бюджетне відшкодування податку на додану вартість, затверджений наказом ДПСУ від 19.06.2012 р. № 522 (текст див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 38, с. 5).

Зрозуміло, що неоплачену частину платнику податків не відшкодують. Адже вимоги з п. 200.4 ПКУ не дотримуються. Але сума, що «вийшла» з відшкодування, не повинна зникнути. Оскільки для платника податків це його законний (!) податковий кредит, який він просто помилково визнав сплаченим (тоді як у решті груднева ПДВ-декларація була правильною і сума податкових зобов’язань із податковим кредитом була зазначена в ній правильно).

Тому такий неоплачений податковий кредит (виключений із відшкодування повідомленням «В3») повинен знову «повернутися» до декларації. А допоможе йому в цьому окремий рядок 21.3.

Призначення рядка 21.3 в тому, щоб урахувати розбіжності у від’ємному значенні, виявлені за результатами камеральної або документальної перевірок, проведених податковим органом

Цей рядок і відновить рівновагу. Тому неоплачену частину (яку податківці виключили з відшкодування) платнику податків зі знаком «+» потрібно включити до рядка 21.3 декларації. Тоді надалі після оплати вона вже зможе брати участь у роз­рахунку відшкодування на загальних підставах.

Розглянуту ситуацію можна зобразити за допомогою схеми на с. 8 (прийняте у схемі скорочення: БВ — бюджетне відшкодування).

 

 

Зауважимо, що з можливістю включення такої суми до рядка 21.3 декларації згодні й податківці. У своїй консультації вони зазначали: якщо під час перевірки виявлена відсутність права на отримання бюджетного відшкодування і складене податкове повідомлення-рішення за формою «В3», то на суму ПДВ, у відшкодуванні якої відмовлено, збільшується сума від’ємного значення шляхом її відображення зі знаком «+» у рядку 21.3 декларації з ПДВ періоду отримання повідомлення (див. підкатегорію 101.19.01 БЗ). І хоча строк дії цієї консультації «до 08.01.2013 р.», думка податківців із цього приводу навряд чи зміниться. Отже, перешкод з боку податківців для її відновлення, вважаємо, бути не повинно. Ну, а надалі після оплати в цієї суми є вже всі шанси потрапити під відшкодування.

 

Людмила Солошенко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі