Авансові внески за січень і лютий

Друк

 

Невблаганно наближається строк сплати авансового внеску з податку на прибуток за січень. Докладно тема авансових внесків висвітлювалася в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 85, с. 15 —20. Проте відтоді з’явилися доволі конкретні і водночас дещо несподівані роз’яснення від ДПСУ (на жаль, на момент підготовки номера остаточна редакція узагальнюючої податкової консультації так і не побачила світ). Тому тезово розглянемо питання: хто і коли повинен сплачувати «перехідні» (тобто січневі та лютневі) внески, а також як їх правильно розрахувати.

Дмитро ВИНОКУРОВ, головний редактор

 

Почнемо із строку сплати. Ми вже звертали увагу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 105, с. 45), що, на думку податківців, січневий авансовий внесок підлягає сплаті не пізніше 18 січня (оскільки 20 число припадає на неділю), а лютневий — 20 лютого. Позиція, прямо скажемо, неоднозначна, проте вельми недбало виписана перехідна норма Податкового кодексу України (далі — ПКУ) не дозволяє ігнорувати думку податківців із цього приводу.

Хто сплачує? Згідно з п. 2 підрозділу 4 Перехідних положень ПКУ січневий і лютневий авансовий внесок сплачують «платники податку на прибуток підприємств, які починаючи з 2013 року подають річну податкову декларацію відповідно до пункту 57.1 статті 57 цього Кодексу».

Як ми знаємо, з 2013 року річна декларація з прибутку подаватиметься практично всіма платниками (на винятках у сьогоднішній замітці не зупинятимемося) незалежно від розміру доходів (більше чи менше 10 млн грн. за рік). Інтрига полягала в тому, що загальні вимоги про сплату авансових внесків (крім «перехідних») стосуються платників із річним доходом, що перевищує 10 млн грн.

ДПСУ надала досить ліберальні роз’яснення щодо цього. На запитання: «Чи повинні сплачувати авансові внески в розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого в податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року, платники податку, в яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, у декларації за 9 місяців 2012 року не перевищують 10 мільйонів гривень?» у Єдиній базі податкових знань міститься однозначна відповідь «не повинні сплачувати авансові внески» з посиланням на Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПС України від 21.12.2012 р. № 1171 (нагадаємо, що її остаточного тексту поки що немає). Звернемо увагу на два моменти.

По-перше, податківці застосовують критерій доходу «прив’язуючись» до показників звітності за 9 місяців 2012 року (ряд. 01 декларації з податку на прибуток). Звісно, це вигідно платникам, які за зазначений період ще не набрали 10 млн грн., а за рік наберуть. Дотримуючись роз’яснень ДПСУ, вони не сплачують «перехідні» авансові внески.

По-друге, цей критерій (дохід за 9 місяців), мабуть, був би логічним для визначення необхідності сплати авансового внеску за січень, оскільки до 18 січня мало хто складе та подасть річну декларацію (особливо з урахуванням того, що ДПСУ закликає допоки не подавати стару форму у зв’язку з очікуваними змінами до неї) та як наслідок до цієї дати не можна буде встановити розмір доходу за рік. Проте ДПСУ поширює показники 9 місяців і на аванс за лютий. Зрозуміло, що надалі (при сплаті наступних авансових внесків) орієнтуватися доведеться на показник річного доходу (ряд. 1 декларації).

Як ставитися до таких роз’яснень? Вважаємо, що якщо ДПСУ заднім числом не змінить текст згаданої нею ж у Єдиній базі податкових знань узагальнюючої податкової консультації (а наразі немає підстав розраховувати на такий поворот подій), платники цілком можуть дослухатися до ліберальної позиції. Її поява в узагальнюючій податковій консультації гарантовано позбавляє від будь-яких можливих санкцій за несплату січневих та лютневих авансових внесків платниками, які не перейшли 10-мільйонну межу доходів.

Скільки потрібно сплатити? Платники податку, які повинні вносити «перехідні аванси» (тобто ті, доходи яких за 9 місяців 2012 року перевищили 10 млн грн.), сплачують у січні і лютому аванс у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого в податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року. Нюанс полягає в тому, що ДПСУ під «податком на прибуток, нарахованим у звітності за дев’ять місяців» розуміє не лише значення ряд. 14 декларації, який, до речі, так і називається «Податок на прибуток за звітний (податковий період)». Як базу для розрахунку авансових внесків податківці розглядають суму рядків 14 і 20 (у ряд. 20, нагадаємо, показується дивідендний авансовий внесок).

Читачі, які ознайомилися з уже згаданою публікацією в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 85, с. 15, знають наше негативне ставлення до цієї позиції ДПСУ. Однак протистояти їй буде непросто. Особливо в умовах, коли у формі самої декларації з’являться рядки для нарахування (узгодження) майбутніх авансових внесків, що містять формулу для розрахунку бази для визначення авансових внесків. До речі, у проекті змін до декларації передбачалося, що як така база виступатиме, крім рядків 14 і 20, також значення ряд. 17 декларації, але, схоже, від останнього доданку податківці все-таки відмовилися.

На завершення зазначимо: після появи в остаточній редакції довгоочікуваної узагальнюючої податкової консультації її текст ми неодмінно опублікуємо, а також приділимо увагу «неперехідним» авансовим внескам, тобто березневим та наступним за ними платежам, яким буде присвячено окремі публікації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі