Щодо податкової звітності з ПДВ молоко-м’ясопереробних підприємств

Друк

Щодо податкової звітності з ПДВ молоко-м’ясопереробних підприємств

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.04.2009 р. № 7767/7/16-1117

 

У зв’язку з набуттям з 17.03.2009 р. чинності Законом України від 04.02.2009 р. № 922-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу» (далі — Закон № 922) відповідно до якого до статті 11 Закону України від 03.04.97 №168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) включено пункт 11.21, яким відновлено норму стосовно виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, Державна податкова адміністрація України повідомляє.

Порядок обліку та використання коштів, спрямованих на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі (далі — Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2009 р. № 291 «Про реалізацію пункту 11.21 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість».

Відповідно до пункту 6 Порядку переробні підприємства за результатами діяльності за кожний звітний (податковий) період ведуть окремий податковий і бухгалтерський облік молока та молочної продукції, м’яса та м’ясопродуктів (далі — готової продукції), виготовленої на власних та орендованих переробних потужностях з поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі.

За результатами окремого обліку готової продукції, виготовленої з поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі, переробні підприємства відповідно до вимог Закону України «Про податок на додану вартість» визначають суми податкових зобов’язань та податкового кредиту, які виникають у зв’язку з переробкою та поставкою такої продукції, і складають окрему податкову декларацію, яка разом з декларацією щодо іншої діяльності подається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації переробного підприємства як платника податку на додану вартість у порядку і в строки, встановлені зазначеним Законом, з урахуванням вимог нормативно-правових актів ДПА.

Зважаючи на зазначене, Державною податковою адміністрацією України розроблено проект наказу «Про затвердження змін до податкової звітності з податку на додану вартість», яким передбачено:

затвердження форми податкової декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства);

внесення відповідних змін до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 № 166 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.07.97 за № 250/2054 (із змінами і доповненнями);

введення додатку 3 «Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (до декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства))» до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість.

У період до реєстрації наказу податкова звітність з податку на додану вартість за березень 2009 року або за І квартал 2009 року складається переробними підприємствами з урахуванням наступних особливостей.

1. У податковій декларації з податку на додану вартість, по якій проводяться розрахунки з бюджетом:

1.1. Загальний обсяг поставки та придбання товарів (послуг), здійснених протягом звітного податкового періоду, як тих, що здійснені до набрання чинності Закону, так і тих, що здійснені після, у повному обсязі включаються до відповідних рядків декларації та до додатку 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів».

1.2. Операції з поставки готової продукції, виготовленої на власних та орендованих переробних потужностях з поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі у період з 17.03.2009 р. по 31.03.2009 р. загальною сумою зі знаком «-» відображаються у рядку 8.4 «інші випадки» та у розділі I «Коригування податкових зобов’язань» додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

1.3. Товари (послуги), основні фонди, виготовлені та/або придбані у період з 17.03.2009 р. по 31.03.2009 р., які використовуються для виготовлення готової продукції, загальною сумою зі знаком «-» відображаються у рядку 16.4 «інші випадки» та у розділі II «Коригування податкового кредиту» додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

2. При поданні звітності за наступний звітний податковий період (квітень 2009 року або ІІ квартал 2009 року) у податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) проводиться коригування з урахуванням показників березня 2009 року:

2.1. Операції з поставки готової продукції, виготовленої на власних та орендованих переробних потужностях з поставлених сільськогосподарськими товаровиробниками молока та м’яса в живій вазі у період з 17.03.2009 р. по 31.03.2009 р. загальною сумою зі знаком «+» відображаються у рядку 8.4 «інші випадки» та у розділі I «Коригування податкових зобов’язань» додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства)».

2.2. Товари (послуги), основні фонди, виготовлені та/або придбані у період з 17.03.2009 р. по 31.03.2009 р., які використовуються для виготовлення готової продукції, загальною сумою зі знаком «+» відображаються у рядку 16.4 «інші випадки» та у розділі II «Коригування податкового кредиту» додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства)».

Приклад наведено у додатках 1–5 до листа*.

Державна податкова адміністрація України зобов’язує довести зазначені роз’яснення до відома органів державної податкової служби та платників податків і встановити контроль за їх дотриманням.

 

Заступник голови С. Чекашкін

 

 



 

 

 

 

 

 



 

 


 



коментар редакції

ПДВ-звітність молоко-м’ясопереробників за березень 2009 року

Нарешті ДПАУ хоч якось прояснила питання подання молоко-м’ясопереробниками ПДВ-звітності за березень 2009 року. Запізнившись із виданням наказу щодо встановлення для таких підприємств нової форми декларації для відображення операцій, що підпадають під спецрежим оподаткування, установлений п. 11.21 ст. 11 Закону про ПДВ, ДПАУ в листі, що коментується, пропонує деякий сурогатний порядок складання ПДВ-звітності.

Головне, на що акцентуємо увагу, — за березень або за I квартал поточного року декларація подається тільки одного виду — загальна (бюджетна). Загальний обсяг поставок та придбання товарів як до 17 березня 2009 року — дати набуття чинності п. 11.21 ст. 11 Закону про ПДВ, так і після неї в повному обсязі включається до загальної декларації. Спецдекларація не подається, та й у принципі не може бути подана, зважаючи на відсутність затвердженої форми. У зв’язку з цим відмітка про одночасне подання податкової декларації (скороченої) за операціями, що стосуються спецрежиму оподаткування, не ставиться.

Водночас у загальній бюджетній декларації виділяються операції, що підпадають під спецрежим. Податкові зобов’язання та податковий кредит за такими операціями відображаються зі знаком «-» (мінус) у коригуючих рядках 8.4 і 16.4 відповідно, отже, не впливають на суму податкових зобов’язань, що підлягає перерахуванню до бюджету. Виключення зазначених ПЗ і ПК показується і в додатку 1 до загальної декларації «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

При поданні ПДВ-звітності за наступний період, тобто за квітень або за II квартал ці самі суми коригування ПЗ і ПК за березень необхідно буде включити до спецдекларації переробного підприємства за тими ж рядками 8.4 і 16.4 відповідно, але вже зі знаком «+» (плюс) і з такими ж знаками відобразити в додатку 1 до спецдекларації «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства)».

Механізм відображення наочно видно в наведених фрагментах форм обох видів декларацій і додатків до них. Зауважимо, що приклад заповнення спецдекларації наведено на проекті форми, тому на ній відсутні номер та дата її затвердження.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі