Думка фахівців офіційних органів. Щодо витрат на періодичне навчання медичних працівників, які здійснюють медичний контроль водіїв підприємства

Друк

Щодо витрат на періодичне навчання медичних працівників, які здійснюють медичний контроль водіїв підприємства

 

Чи має право підприємство — платник податку на прибуток на включення витрат на періодичне навчання медичних працівників, які здійснюють медичний контроль водіїв підприємства, до складу валових витрат підприємства?

 

Обов’язковість проведення, зокрема передрейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів передбачено ст. 45 Закону України «Про дорожній рух», якою також установлено, що порядок проведення медичних оглядів визначається спільним актом МОЗ України і МВС України.

Відповідно до п. 1.4 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого спільним наказом МОЗ України та МВС України від 05.06.2000 р. № 124/345 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.07.2000 р. за № 435/4656), щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності. При цьому відповідно до п. 1.9 цього Положення, щозмінний передрейсовий та післярейсовий медичні огляди водіїв транспортних засобів проводяться лікарями або середніми медичними працівниками, які здійснюють медичний контроль водіїв підприємств, установ, організацій. Медичні працівники мають право проводити зазначені медичні огляди після періодичного (1 раз на три роки) навчання методам їх проведення в Українському медичному центрі безпеки дорожнього руху та його філіях відповідно до Порядку навчання медичних працівників методам проведення передрейсових (післярейсових) медичних оглядів водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ України від 28.11.97 № 339 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11.12.97р. за № 592/2396).

Особливості віднесення витрат подвійного призначення до складу валових витрат платника податку врегульовано п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон). Відповідно до абзацу третього п.п. 5.4.2 п. 5.4 ст. 5 Закону до валових витрат уключаються витрати платника податку, пов’язані з професійною підготовкою, навчанням, перепідготовкою або підвищенням кваліфікації осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку. Зазначені витрати включаються до валових витрат у розмірі до 3 відсотків фонду оплати праці звітного періоду.

Зазначені норми абзацу третього підпункту 5.4.2 п. 5.4 ст. 5 Закону застосовуються на загальних підставах щодо витрат підприємства на періодичне (1 раз на три роки) навчання медичних працівників, які здійснюють медичний контроль водіїв підприємства.

 

Олексій Задорожний,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин Завгороднєв,
 заступник директора Департаменту — начальник відділу адміністрування податку на прибуток
 та податкових платежів Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі