ПДВ. Обсяг пільгових постачань перевищив 300 тис. грн.: чи реєструватися платником ПДВ?

Друк

Обсяг пільгових постачань перевищив 300 тис. грн.: чи реєструватися платником ПДВ?

Підприємство торгує оптом виключно лікарськими засобами, внесеними до Державного реєстру лікарських засобів. Такі операції звільнені від обкладення ПДВ на підставі п.п. 197.1.27 ПКУ. За останні 12 календарних місяців обсяг постачань цих товарів перевищив 300 тис. грн. Чи зобов’язане підприємство у зв’язку з цим зареєструватися платником ПДВ?

(м. Чернігів)

 

Операції з постачання лікарських засобів, дозво­лених для виробництва та застосування в Україні й унесених до Державного реєстру лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 31.03.2004 р. № 411 (у тому числі аптечними установами), дійсно звільнені від обкладення ПДВ. До категорії ПДВ-звільнених потрапляють і операції з постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим постановою КМУ від 08.08.2011 р. № 867. Усе це завдяки п.п. 197.1.27 ПКУ.

Проте при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій для цілей ПДВ-реєстрації такі пільгові постачання все одно потрібно враховувати. Пояснимо, чому.

Одним із критеріїв обов’язкової ПДВ-реєстрації п. 181.1 ПКУ називає перевищення особою за останні 12 календарних місяців 300-тисячного (без урахування ПДВ) обсягу оподатковуваних постачань товарів/послуг (у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі).

Отже, після моменту фактичного здійснення операцій з постачання товарів/послуг, сума яких сукупно перевищує 300 тис. грн. за останні 12 календарних місяців, особа зобов’язана зареєструватися платником ПДВ.

Що включає зазначений 300-тисячний обсяг? Міндоходівці на це запитання дають таку відповідь (див. консультації в підкатегоріях 101.01.02 і 101.29.06 БЗ). При розрахунку загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню згідно з ПКУ, у цілях обов’язкової ПДВ-реєстрації потрібно враховувати операції, що відповідають критеріям постачання товарів/послуг (пп. 14.1.191 і 14.1.185 ПКУ) за останні 12 календарних місяців.

Нагадаємо: постачанням товарів п.п. 14.1.191 ПКУ визнає будь-які операції, що передбачають передання права на розпоряджання товаром як власник, у тому числі й за рішенням суду.

А постачання послуг згідно з п.п. 14.1.185 ПКУ — це будь-які операції, що не є постачанням товарів. Також до постачання послуг належать інші операції з передання права на об’єкти інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи, з надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності. Ще постачанням послуг вважається надання послуг, які споживаються у процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Фахівці Міндоходів вважають, що з метою ПДВ-реєстрації до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг відповідно до розд. V і XX ПКУ належать операції, не лише оподатковувані ПДВ за основною та нульовою ставками, а також звільнені й тимчасово звільнені від оподаткування.

Виходить, що до розрахунку 300-тисячної межі для цілей ПДВ-реєстрації не включаються тільки ті операції, які не є об’єктом обкладення ПДВ (ст. 196 ПКУ) та не відповідають критеріям постачання товарів/послуг, наведеним у пп. 14.1.191 і 14.1.185 ПКУ.

Проте з такою версією можна поспорити.

Річ у тім, що в п. 181.1 ПКУ йдеться виключно про постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню відповідно до розд. V ПКУ. Про звільнені ж операції там немає ані слова. Отже, ймовірно, підприємство, яке здійснює лише звільнені від обкладення ПДВ операції, обов’язковій ПДВ-реєстрації не підлягає. Потрібно лише переконати в цьому міндоходівців. Щоправда, вони можуть відповісти, що ПДВ-пільгами, установленими ПКУ, користуються лише платники ПДВ. Стосовно ж суб’єкта господарювання, який не має такого статусу, неможливо визначити, які операції він здійснює: оподатковувані ПДВ або звільнені від оподаткування.

У вашому ж випадку додається ще один важливий аргумент, заснований на п. 183.8 ПКУ. У ньому зазначено, що контролюючий орган відмовляє особі в ПДВ-реєстрації, якщо за результатами розгляду реєстраційної заяви та/або поданих документів установлені обставини, які є підставою для анулювання ПДВ-реєстрації згідно зі ст. 184 ПКУ. Однією з таких підстав є подання платником ПДВ протягом останніх 12 календарних місяців декларації з цього податку, що свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкових зобов’язань або податкового кредиту (п.п. «г» п. 184.1 ПКУ).

Отже, здійснення підприємством лише звільнених від обкладення ПДВ операцій фактично є підставою для відмови в його ПДВ-реєстрації згідно з п. 183.8 ПКУ. На цьому, думаємо, і потрібно наполягати.

 

Наталя Білова, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі