Податок на прибуток. Компенсація витрат покупця у зв’язку з гарантійною заміною товару — не дохід

Друк

Компенсація витрат покупця у зв’язку з гарантійною заміною товару — не дохід

Підприємство придбало в нерезидента устаткування для власних потреб і ввезло його в Україну. Через деякий час після введення устаткування в експлуатацію вийшла з ладу його деталь. За умовами договору продавець протягом гарантійного строку здійснює заміну несправних деталей (вузлів) устаткування на справні та відшкодовує витрати, пов’язані з увезенням і доставкою їх в Україну. Несправні деталі (вузли) повертаються нерезиденту. Чи не розглядатимуться отримані від продавця суми компенсації витрат на заміну деталі як дохід підприємства?

(м. Київ)

 

Ні, не розглядатимуться. І ось чому.

Будь-який покупець має право придбавати якісний товар. А продавець, відповідно, зобов’язаний це право покупцю забезпечити. Це непорушна істина.

Так, у ч. 1 ст. 268 ГКУ зазначено: якість товарів, що поставляються, повинна відповідати стандартам, технічним умовам, іншій технічній документації, яка встановлює вимоги до їх якості, або зразкам (еталонам), якщо сторони не визначили в договорі більш високі вимоги до такої якості.

Проте трапляється, що протягом гарантійного строку покупець виявляє недоліки поставлених йому товарів, які не могли бути встановлені при звичайному їх прийнятті. У такій ситуації в нього є можливість пред’явити у зв’язку з цим претензії постачальнику (виробнику).

У свою чергу, постачальник (виробник) зобов’язаний за свій рахунок усунути дефекти поставленого товару, виявлені покупцем протягом гарантійного строку, або замінити його. Але це, звісно, якщо не доведе, що такі дефекти виникли внаслідок порушення покупцем (споживачем) правил експлуатації або зберігання виробу (ст. 269 ГКУ).

Подібні гарантійні зобов’язання продавця перед покупцем діють як у відносинах між українськими суб’єктами господарської діяльності, так і у сфері ЗЕД-відносин.

Підтверджує це і ситуація, що розглядається. Постачальник-нерезидент виконав гарантійні зобов’язання, передбачені договором, — замінив несправну деталь устаткування і компенсував витрати покупця, пов’язані з увезенням та доставкою її в Україну.

Така компенсація витрат покупця розцінюється як відшкодування завданих йому продавцем збитків унаслідок постачання неякісного товару.

Тому в цій ситуації з метою визначення оподатковуваного прибутку підприємству-покупцю слід керуватися «компенсаційним» п.п. 136.1.5 ПКУ.

Нагадаємо, що цей підпункт дозволяє платнику податків не включати до складу податкових доходів, зокрема, суми коштів, отримані в результаті задоволення претензій у порядку, встановленому законодавством, як компенсація понесених ним прямих витрат або збитків. Але це тільки за умови, що такі суми платник податків не включив до складу податкових витрат або вони не були відшкодовані за рахунок коштів страхових резервів. Згодні з цим і фахівці Міндоходів (див. консультацію в підкатегорії 102.06.06 БЗ).

Отже, за цією операцією в межах виконання постачальником гарантійних зобов’язань у вас не повинно бути ані податкових витрат, ані податкових доходів.

 

Наталя Білова, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі