Оподаткування доходів громадян. Безповоротна фіндопомога для дітей: оподатковуємо правильно

Друк

Безповоротна фіндопомога для дітей: оподатковуємо правильно

Наш благодійний фонд отримав безповоротну фінансову допомогу від юрособи-резидента для виплати благодійної допомоги дітям-інвалідам (при цьому зазначені конкретні одержувачі). Чи обкладатиметься така допомога податком на доходи фізичних осіб? Хто є податковим агентом?

(м. Дніпропетровськ)

 

Спершу з’ясуємо, хто є податковим агентом для цілей розд. IV ПКУ, який регулює порядок оподаткування доходів фізосіб. Відповідно до п.п. 14.1.180 ПКУ податковий агент — це юридична особа або самозайнята особа, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність до контролюючих органів та нести відповідальність за порушення норм ПКУ.

Юридична особа — благодійник у цьому випадку не відповідає поняттю «податковий агент», оскільки перерахувала безповоротну фіндопомогу благодійному фонду, а не здійснювала її виплату фізособам. З визначення випливає, що функції податкового агента зобов’язана виконати юридична особа, яка виплачує дохід (у цьому випадку — благодійну допомогу). У зв’язку з тим, що допомогу дітям-інвалідам виплачуватиме благодійний фонд, саме він є податковим агентом.

Тепер перейдемо до питання про оподаткування благодійної допомоги. Порядок оподаткування такого виду доходу встановлено п. 170.7 ПКУ. Благодійна допомога може мати як цільовий, так і нецільовий характер.

Цільова благодійна допомога не підлягає оподаткуванню тільки в чітко обумовлених випадках. Вони перелічені в пп. 170.7.2 і 170.7.4 ПКУ. Ви не вказали, для яких цілей призначена благодійна допомога. Водночас аналіз зазначених вище норм ПКУ дає підстави стверджувати, що в будь-якому разі скористатися ними для цілей неоподаткування допомоги дітям-інвалідам неможливо. Ситуація, що розглядається, ані в п.п. 170.7.2 ПКУ, ані в п.п. 170.7.4 ПКУ не зазначена.

Благодійний фонд для цілей оподаткування благодійної допомоги може скористатися п.п. 170.7.3 ПКУ. Відповідно до цієї норми звільняється від оподаткування нецільова благодійна допомога, яка сукупно за рік не перевищує граничного розміру доходу, що визначається згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2014 році — 1710 грн.). Якщо розмір допомоги, що надається, перевищує зазначену межу, сума перевищення обкладається ПДФО за ставками, передбаченими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %).

Як неоподатковувана, так і оподатковувана час­тина нецільової благодійної допомоги не обкладається ЄСВ. Причина цього — діти не є працівниками благодійного фонду.

Як податковий агент благодійний фонд повинен відобразити нецільову благодійну допомогу в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ*: неоподатковувану суму — з ознакою доходу «169», оподатковувану — з ознакою доходу «126».

* Зверніть увагу: за I квартал 2014 року Податковий розрахунок потрібно подавати за новою формою, яку затверджено наказом Міндоходів від 21.01.2014 р. № 49.

У зв’язку з необхідністю заповнити Податковий розрахунок від одержувачів допомоги потрібно отримати копію картки платника податків, де зазначено реєстраційний номер. Зауважимо, що для неповнолітніх осіб не передбачена можливість відмовитися від прийняття реєстраційного номера через свої релігійні переконання, оскільки в них немає паспорта.

Зазначимо: для благодійного фонду безповоротна фінансова допомога є неоподатковуваним доходом на підставі п. 157.3 ПКУ.

 

Катерина Скрипкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі